Жахлива екологія в Запоріжжі – наслідок корупції та безкарності можновладців!

Вже декілька місяців поспіль триває судова тяжба над директором департаменту екології та природних ресурсів Запорізької області Віталієм Гордієнко, якого звинувачують в організації масштабної корупційної схеми щодо розтрати бюджетних коштів під час проведення робіт з розчищення (поглиблення дна) з’єднувального каналу між Молочним Лиманом і Азовським морем. Дані правопорушення спричинили масовий замор риби в Молочному лимані.

Крім того, Віталій Гордієнко за декілька років своєї роботи відзначився не лише пасивністю щодо забруднювачів (вони не отримали жодних відчутних санкцій), але й безпосереднім порушенням природоохоронного законодавства та інтересів громади.

48357040_1802548026521493_8806662451392151552_n

Правоохоронні органи встановили, що директор підприємства-підрядника, яке виграло тендер на роботи з днопоглиблення каналу Молочний лиман-Азовське море, роботи фактично не виконав, але оплату в розмірі 1 249 941 гривень – отримав.

Внаслідок цього у вересні минулого року через відсутність водного сполучення в каналі загинуло 60 672 піленгаси й 1272 кефалі. Загибель такої кількості риби призвела до втрат у розмірі 92 016 432 гривень. Загальний розмір збитку, який був нанесений Україні двома підсудними, склав 93 266 373 гривень.

У  свою чергу, чиновники департаменту екології та природних ресурсів Запорізької ОДА на чолі з Віталієм Гордієнко разом з представниками фірми-підрядника ще й привласнили грошові кошти екофонду області в розмірі майже 2 мільйони гривень.

На цю резонансну подію звернув увагу Рух «Справедливість» на чолі з міським головою Костянтином Бєловим.

«Сьогодні на вулицях Запоріжжя з’являться намети, у яких жителі міста зможуть залишити свій підпис під вимогою звільнити головного чиновника-еколога області — директора департаменту екології та природних ресурсів Запорізької облдержадміністрації Віталія Гордієнка», — заявив Бєлов.

48377990_313141309411242_5163243858858868736_nЗа сприяння громадських активістів на голову департаменту екології було відкрито кримінальну справу за ч. 2 ст. 367 і ч. 1 ст. 366 КК України (службова недбалість) та директора підприємства-підрядника за ч. 2 ст. 242, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України (порушення правил охорони вод, заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем).

Важко уявити, які ще корупційні схеми приховані у департаменті екології, адже на 2018 рік в Запорізькій області всього заплановано природоохоронних заходів на 8,6 мільйонів гривень.

«Вважаю, що податківець має піти з посади начальника Департаменту екології та природних ресурсів через невідповідність працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи (ст. 40, п. 2 Кодексу законів про працю України), за це ми вже зібрали достатню кількість підписів. Також мною направлені листи да НАБУ та НАЗК, в яких я прошу перевірити Гордієнка на предмет незаконного збагачення», — стверджує Костянтин Бєлов.

26 листопада Рух «Справедливість» у Запоріжжі приєднався до активних скоординованих дій екологічних та антикорупційних громадських організацій щодо наведення порядку в природоохоронній сфері регіону. Активізація діяльності стала логічним наступним кроком після низки інформаційних кампаній, зокрема нещодавнього онлайн-флешмобу “Ні – екоциду Запоріжжя!”, що охопив сотні запорожців.

«У той самий час всі ці інформаційні кампанії були проігноровані підприємствами-забруднювачами та владою. Екологічна ситуація в регіоні не покращилася. Це вимагає від громади збільшення тиску як на порушників природоохоронного законодавства, так і на держслужбовців, що своєю бездіяльністю фактично покривають забруднювачів», — наголошує Костянтин Бєлов.

Мітинг у день проведення суду організований за підтримки голови «Справедливості» Костянтина Бєлова: https://www.facebook.com/KGBelov/videos/1945584602413643

Костянтин Бєлов про контроль громади Запоріжжя за чиновниками-екологами та заводами-забруднювачами.

Будь-який проект в сфері екології — це схема з відмивання грошей. Проте екологія — це ще і вилов біоресурсів, вирубка лісу, система екомоніторингу, видача дозволів в курортних зонах. Гордієнко неодноразово був звинувачений у корупційних зловживаннях. У 2017 році було відкрито кримінальну справу за ч. 4 ст. 369 КК — надання неправомірної вигоди посадовій особі, проте обвинувачений так і не отримав строк ув’язнення.

Заручившись підтримкою від місцевої влади, Віталій Гордієнко, незважаючи на настільки серйозні звинувачення в екоциді, не тільки не звільнений з посади директора департаменту, а й відвідує своє робоче місце.

У своїй декларації комерсант-еколог указав розмір своїх статків: 20 000 доларів, 5500 євро і 350 000 гривень. У його дружини виявилося 30 000 доларів готівкою, а в матері похилого віку – 750 000 гривень, 285 000 доларів, а також активи в дорогоцінних металах вартістю 90 000 гривен.

Ще цей чиновник задекларував 7 одиниць зброї вартістю 200 000 гривен. Залишається таємницею, для чого пересічному чиновнику така кількість зброї, що зберігається вдома.

Крім того, в минулому році Віталій Гордієнко отримав гонорарів на суму 206 000 гривень, що є набагато більшим, ніж його офіційна зарплата в ОДА.

Відомо, що до призначення на посаду голови департаменту екології та природних ресурсів Запорізької області Гордієнко очолював Маловисківське територіальне відділення податкової міліції ГВПМ Кіровоградської МДПІ.

Нагадаємо, прокуратура Запорізької області ще з листопада 2016 здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом вчинення дій, які можуть призвести до екологічної катастрофи — екоцид (ст. 441 КК України). Заявником в даному провадженні виступив Костянтин Белов, голова Запорізького міського осередку Руху «Справедливість».

Проведена співробітниками СБУ перевірка встановила недотримання технологічних норм і законодавства в сфері екобезпеки службовими особами промислових підприємств регіону, що призвело до забруднення міста та отруєння атмосфери, що межує з екологічною катастрофою.