Наливайченко: «Треба убезпечити кожного громадянина, який прийде на виборчу дільницю»

Вибори президента в Україні: яких “сюрпризів” чекати від путінської Росії

Росія, найімовірніше, намагатиметься втручатися у виборчий процес за допомогою кібернетичних атак, зокрема на сайт Центральної виборчої комісії і тервиборчкоми, а також спробує реалізувати сценарій зриву голосування, процесу підрахунку голосів за допомогою криміналу, корупції, різного роду провокацій.

Так прокоментував сайту “Сегодня” загрози з боку РФ лідер Руху “Справедливість” Валентин Наливайченко.

На його думку, вже зараз вітчизняним правоохоронним органам і спецслужбам необхідно терміново вживати превентивних заходів для захисту від потенційних загроз і ґарантування безпеки.

“Повинен бути чіткий план дій захисту процесу голосування і проведення чесних виборів в Україні, щоб не було російського втручання. Насамперед, уже зараз повинні бути захищені сервери і всі комунікації, які використовуватимуть і ЦВК, і інші учасники виборчого процесу: територіальні і місцеві виборчі комісії, починаючи від світла на дільницях, і закінчуючи сервером Центрвиборчкому з системами обробки даних (Реєстром виборців в електронному вигляді). Це все, що вже треба робити. По-друге, вже зараз повинно бути відомо, скільки буде ділянок для голосування. Безпека кожної з них – персональна відповідальність керівників правоохоронних органів України та СБУ. Уже зараз має бути зроблено все в цьому напрямку: і забезпечення периметра безпеки, і фізичної безпеки, і зберігання бюлетенів, а найголовніше – безпеки кожного громадянина України, який прийде на виборчу дільницю. По-третє, дуже важливо зрозуміти, що для російського агресора “найпривабливішим” сценарієм зриву виборів буде використання корупційного ресурсу, зокрема підкупу виборців”, – сказав він.

За словами Валентина Наливайченка, наші силовики повинні активніше працювати на те, щоб не хлинули до України кримінальні гроші ззовні, “щоб їх не використали під час виборчого процесу і, передусім, для підкупу виборців”.

 “Уже зараз професіонали повинні працювати: моніторити сайти й інформпростір, перекривати канали фінансування, продумувати системи безпеки навколо виборчих дільниць, захисту серверів/програм ЦВК, а також у цілому очистити Реєстр виборців від шкідливого ПО. Це – серйозна робота і я підкреслюю, що її потрібно проводити вже зараз, на випередження. Простіше нічого не робити, а потім говорити, що, мовляв, у всьому винна Росія. Зараз влада повинна зробити все можливе за трьома напрямками: кібербезпека (сервери, телекомунікаційні системи), фізична безпека (виборців-громадян України), недопущення припливу до України кримінальних грошей (чи то з РФ, чи то з якоїсь іншої країни світу). Головне, щоб криміналу і підкупу виборців не було ні під час, ні після голосування”, – професійно пояснив екс-голова СБУ Валентин Наливайченко.

За матеріалами СЬОГОДНІ: https://ukr.segodnya.ua/vybory2019/vybory-prezidenta-v-ukraine-chego-zhdat-ot-putinskoy-rossii-1184887.html