Лубківський: «Потрібно працювати безпосередньо з усіма країнами-членами ООН»

photo_2018-09-24_12-31-23Радник з міжнародних питань Руху «Справедливість» Маркіян Лубківський прокоментував участь України в черговому засідання Генасамблеї ООН.

Україна в жодному разі не повинна відмовлятися від використання Організації Об’єднаних Націй як майданчика для відстоювання національних інтересів і донесення своєї позиції до світової спільноти. Про це в коментарі сайту «Сегодня» розповів дипломат Маркіян Лубківський, оцінюючи очікування від майбутнього візиту Президента України Петра Порошенка в США для участі в засіданні Генасамблеї ООН.

«Звичайно, сьогодні звучить багато критики на адресу ООН і Ради Безпеки ООН саме з точки зору не вирішення тих питань, які сьогодні турбують Україну. Але поки не знайдений дієвий альтернативний механізм (його зараз об’єктивно поки не існує), відмовлятися від просування і захисту українських інтересів в рамках ООН було б досить нерозважливо. Тому, поза всяким сумнівом, слід шукати всі можливості, які є сьогодні і в рамках Генасамблеї, і в рамках Ради безпеки ООН, щоб захистити Україну від агресії РФ, зупинити її, і вирішити ключові для Києва питання», – сказав він.

За словами Лубківського, на сьогодні серед ключових питань, на які Україні варто було бробити акценти, є права людини на окупованих і анексованих територіях. Хоча Радбез ООН і не є для Києва дієвим механізмом, поки РФ буде там постійним членом, а «рішення на Радбезі ООН, як ми знаємо, приймаються консенсусом, і тому Росія блокуватиме рішення, що йдуть на користь українським інтересам».

«Тому, на мою думку, потрібно працювати безпосередньо з усіма країнами-членами ООН. Тобто українська дипломатія сьогодні повинна сконцентруватися на роботі своїх посольств в цих країнах для роз’яснення, захисту своєї позиції і намагатися проводити важливі для нас рішення саме через Генасамблею. Що стосується порядку денного, з яким президент мав би їхати в Нью-Йорк, то першочерговим питанням на сьогодні є звільнення українських в’язнів сумління і ув’язнених, які перебувають на окупованих територіях і в РФ», – додав дипломат.

Він також зазначив, що будь-які переговори для протидії агресії повинні починатися зпитання №1 зі звільнення захоплених в полон і затриманих громадян України.

«А після того вже вибудовувати інший порядок денний», — резюмував Лубківський.

Як повідомлялося, Президент України Петро Порошенко виступить на засіданні Генеральної асамблеї ООН, а також проведе кілька десятків зустрічей зі світовими лідерами.