Лубківський: «Україна робить велику помилку, ігноруючи Ініціативу Тримор’я»

Саміт ІТМ у Бухаресті визначив 40 пріоритетних проектів, і мільярдні інвестиції пропливають повз України.

8160859B-8314-48EE-A060-8290BE9004FF

Україна робить велику помилку, фактично відмовившись від активної участі у процесі реалізації новітнього європейського геополітичного проекту – Ініціативи Трьох морів.

Так точку зору висловив український дипломат Маркіян Лубківський, аналізуючи результати Третього саміту лідерів країн ІТМ, який 18 вересня завершився в Бухаресті.

«Україна, на жаль, припустилася грубої політичної та дипломатичної помилки й економічного прорахунку, не взявши участь у першому саміті ІТМ у Дубровнику у 2016 році, хоча нас туди запрошували», — вважає Лубківський.

«Через це, — наголошує він, — ми втратили шанс стати країною-засновником ІТМ. Як наслідок, у наступні роки учасники Ініціативи вирішили, що повноправно брати участь у ній може лише держава-член ЄС. Але навіть як партнер ми не беремо сьогодні участі в жодному великому новому міжнародному інфраструктурному, енергетичному чи гуманітарному проекті в рамках ІТМ!».

Проте українській дипломатії, зазначає Лубківський, «не варто опускати руки – навпаки, є сенс спробувати надолужити згаяні час і можливості, бути наполегливими та взяти на найвищому можливому рівні участь у наступному саміті ІТМ, який пройде наступного року в Словенії».

Дипломат наголошує, що «тепер, через стару помилку, нам треба буде виборювати статус країни-партнера».

Лубківський рекомендує підготувати та презентувати власний серйозний пакет проектів/пропозицій, які є цікавими як для України, так і держав-учасниць ІТМ.

Серед можливих пріоритетів, на його думку, – інфраструктурні проекти, зокрема для розвитку транспортних коридорів, які поєднають Україну із Західною та Центральною Європою, а також розвиток шляхів всередині країни.

Крім того, вважає дипломат, можна з допомогою партнерів привести до європейських стандартів державні переходи на кордоні з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією, або ж за прикладом Хорватії запропонувати програму розвитку інфраструктури оптоволоконного зв’язку на західних територіях України, де її не існує.

Учасниками Третього саміту ІТМ у Бухаресті стали Польща, Хорватія, Болгарія, Угорщина, Австрія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія, Чехія і Естонія. У якості запрошеного в роботі саміту взяла участь делегація Молдови.

Конкретним результатом саміту у Бухаресті стало передусім визначення переліку із 40 пріоритетних проектів у трьох основних сферах – транспортній, енергетичній та електронно-цифровій.

В рамках саміту пройшов бізнес-форум, у якому брали участь понад 600 представників бізнесу з держав ІТМ, ЄС, США та сусідів Євросоюзу, у тому числі низки українських компаній.

На знімку: Варшавський саміт Тримор’я, Польща, 2017 рік.

Джерело новини: http://armiya.com.ua/news/open/1080