Бєлов: Правове свавілля може перемогти тільки активна громадська позиція

27012DC6-075E-4279-8279-DB97653FB766Костянтин Бєлов є засновником «Антикорупційного руху» в Запоріжжі, де і став відомим у своїй боротьбі проти корупції та беззаконня. З 2017 року Костянтин Белов очолює Запорізьке представництво суспільно-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість».

Активіст розповів про свої розслідуваннях на сьогоднішній день, а також прокоментував актуальні проблеми, з якими до нього звертаються українці.

— Буквально нещодавно стався безпрецедетний випадок в Запоріжжі, який обурив велику частину жителів — знищення головного парку Яланського в центрі міста заради побудови чергового ТЦ. Цей парк відомий тим, що в ньому ростуть 30-40 річні дерева, він є одним з найпопулярніших місць для відпочинку жителів зі своїми дітьми. Однак, всупереч рішенню суду і абсолютній незгоді народу, зрубані більше 500 дерев. Як ви вважаєте, як необхідно в такому випадку протистояти незаконним рішенням влади?

На превеликий жаль, капіталізм в нашій країні перемагає будь-який здоровий глузд. Не дивлячись на те, що йшов судовий розгляд, і до його завершення пан Буряк (мер міста Запоріжжя — ред.) пообіцяв не руйнувати парк Яланського, колишній регіонал Володимир Кальцев самовільно оточив парк тітушками невідомого походження і доручив підрядникам знищити дерева. Тепер в центрі нашого індустріального міста виявилося поле. Розміщення торгового центру можна було б перемістити в більш відповідне місце в місті.

9A039487-591C-4E18-B859-8808C04E0447

Я категорично не підтримую таку політику влади, законність завжди повинна бути на першому місці. Головне завдання обраної влади — прислухатися до народу і чітко слідувати Конституції України.

74ECCBAF-E7CC-4B53-9235-92B44BBAC77E

— Останнім часом ви залучуєте увагу громадськості і висловлюєте незгоду у різні державні інститути з приводу незаконної діяльності мережі ломбардів та ювелірних магазинів «Демос» в Запоріжжі. В чому полягає складність вашої боротьби, не дивлячись на широку підтримку жителів міста?

Складність цієї боротьби полягає в тому ж, з чим зіткнулися активісти в парку Яланського — чітко злагоджена корупційна система, яка працює не тільки в містах. Таким чином, місцеві корупціонери почувають свою безкарність.

16AD68CC-D162-4964-9322-F8B708D8B5C4

До мене постійно звертаються за допомогою все нові потерпілі від мережі ломбардів «Демос». Люди надають гроші у «Демос» під відсотки, але потім не можут отримати навіть частину свого вкладення. У них на руках величезна кількість документів, які складають основну доказову базу, проте, судові розгляди закриваються один за іншим. В результаті, люди опускають руки, перестають шукати правду і захищати свої права.

Крім того, ломбарди «Демос» відомі своєю незаконною обмінною діяльністю. Не маючи ліцензії, не виплачуючи податків, а лише «відкати» вищим органам, ломбарди надають свої обмінні послуги для всіх запорожців.

E96B2191-D0E2-4215-8386-4F9C59E3A8E5

Ми з активістами Руху Валентина Наливайченка «Справедливість» стояли біля пунктів мережі «Демос», намагалися
поговорити з представниками, однак, побачивши нас, ломбарди відразу ж закривалися, і ніхто з нами говорити не збирався.

Вже досить давно веду своє розслідування у даній справі, так от, мені вдалося з’ясувати, що в кредитне співтовариство мережі ломбардів та ювелірних магазинів «Демос» вкладають свій капітал чиновники та правоохоронні органи, отримуючи високий відсоток від прибутку на регулярній основі, тобто близько 5% в місяць (60% в рік). Таким чином, відбувається легалізація хабара, або «відмивання грошей»

— Нещодавно голова Ради Національного банку Богдан Данилишин заявив, що масштаби трудової міграції в Україні досягли загрозливого рівня для майбутнього української економіки. Як, на Вашу думку, повинна держава мотивувати людей реалізовувати свій потенціал на Батьківщині?

Найкраща мотивація для трудового населення — це економіка, що розвивається. Держава, в першу чергу, повинна проводити реформи в цьому напрямку, і тоді проблема з трудовою міграцією буде поступово відпадати. Людей будуть залучати нові робочі місця, поліпшена екологія в рідних містах, поліпшені соціальні умови для життя. Адже в Україні народжуються дуже талановиті і обдаровані люди, однак, через низький рівень життя вони змушені переїжджати.

Тільки та держава, яка цінує кожного співробітника, кожного підприємця, буде бачити позитивні результати в розвитку економіки. Підтримувати вітчизняного виробника, а не закидати його податками, створювати гнучкі умови для інвесторів — ось, що повинно бути головним пріоритетом держави.

29A3CC67-284B-4924-A0A6-C2F71C7681CB

— Як голова Запорізької міської руху Валентина Наливайченка «Справедливість», ви кожен день приймаєте у себе в штабі величезну кількість громадян, які звертаються до вас зі своїми скаргами. Як вам здається, який зараз політичний настрій у населення, зокрема в Запоріжжі? Що найбільш зараз турбує українців?

По-перше, українців дуже хвилюють високі тарифи. Поясніть, як бабуся, яка отримує пенсію в 1,5 тис. грн може оплатити комунальні тарифи за світло, газ, воду, а взимку ще й дороге теплопостачання?
Наша влада бачить європейський курс тільки в тих питаннях, які їм вигідні. А про те, що для початку потрібно підняти рівень життя населення, поліпшити рівень соціальної захищеності, ніхто чомусь не замислюється.

Крім того, наразі дуже почастішали напади на активістів. Для мене є абсолютно неприпустимим те, що тим, хто відстоює справедливість і законність, закривають рот таким чином, тримаючи в страху інших людей. Однако, незважаючи на це, в Україні є багато людей , які продовжують свою боротьбу за ідею, для кращого майбутнього, і ми завжди запрошуємо таких людей до Руху Валентина Наливайченка «Справедливість».

619CE9D2-EFB5-4047-A5A5-22C6DC79FAF6

Тільки разом ми здатні побороти злочинність, об’єднати сили проти нашого внутрішнього та зовнішнього ворога.
Я щиро вірю, що такі люди здатні змінити життя українців на краще.

Поки в нас не буде сильного лідера з повною антипатією до корупції, нічого ми не зможемо змінити. Тоді людям буде легше домогтися правди в суді, тоді активісти будуть відчувати себе в безпеці, тоді влада буде працювати на процвітання свого народу, а не на олігархів.