Команда Руху «Справедливість» у Запоріжжі бореться з мережею нелегальних ломбардів

Ошукані вкладники звернулися до Громадсько-політичного Руху “Справедливість” та розповіли про схему, за якою громадяни позбавляються своїх грошей в мережі ломбардів «Демос».

Перше порушення, про який розповіли громадські активісти — це відсутність ліцензії на обмін валют. “У разі обміну валюти, громадяни не тільки не отримують фіскальний чек, а ще й ризикують отримати зношені і мічені купюри, які ніхто не візьме,” — розповідає очільник Запорізького міського партійного осередку Руху «Справедливість» Костянтин Бєлов.

06642487-9372-4B29-B9B4-F14CB9ECA746

Голова Запорізького міського партійного осередку Костянтин Бєлов

Дана інформація підтверджується і на сайті НБУ в розділі «Незаконні пункти обміну валют». Серед кількох десятків незаконних пунктів обміну валюти в Запоріжжі ломбарди ювелірної корпорації «Демос» є значно прибутковими, судячи з яскравого екстер’єру будівель.

Зовнішній вигляд ломбарду мережі “Демос” у Запоріжжі

Зовнішній вигляд ломбарду мережі “Демос” у Запоріжжі

Всього, за словами активістів, у Запоріжжі налічується близько 30 пунктів обміну валют «Демосу». Після рейду активістів, обмінники закрилися, але для «своїх» клієнтів — вони все ще працюють.

51F597CF-A43B-4D0F-8D74-0FA678336517

За словами потерпілого вкладника Романа, який звернувся за допомогою до Руху “Справедливість”, він ще в 2007 році почав співпрацю з, як пізніше виявилося, шахраями.

Маючи власний бізнес, він вкладав гроші в кредитну спілку і робив членські внески. Вкладникам обіцяли хороший дохід — 24% річних. Гроші вносилися в гривнях, а фіксувалися за вигідним курсом долара. Схема працювала як фінансова піраміда. Незважаючи на обіцянки “все повернути”, забрати свій вклад можна було лише залучивши після себе достатню кількість нових вкладників. Згодом стало очевидним, що Роман не зможе повернути свої кошти в розмірі 500 тис. грн (на момент 2008 року — приблизно 100 тис. доларів США). Повернути через суд їх також не вдалося. Таких, як Роман, у Запоріжжі — сотні. Але не всі звертаються до правоохоронних органів.

Наразі наша боротьба із шахраями триває. Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією та будемо вимагати закриття мережі ломбардів Демос із залученням громадськості та юридично-правовими шляхами попри корупцію та підкупність місцевої влади.