У Києві відкрили пам’ятну дошку журналісту «Reuters» Тарасу Процюку (фото)

16 січня — День народження Тараса Процюка, українського тележурналіста британського агенства «Reuters». Цього року йому б виповнилося 50. Він загинув під час зйомок війни в Іраці 2003 року. Йому було лише 35 років.  На будівлі національної інформаційної агенції «Укрінформ», де також був розташований офіс «Reuters», відкрили меморіальну дошку загиблому журналісту.

На відкриття і пам’ятний спомін прийшло багато друзів Тараса і його дружина Лідія. Зібралися не лише журналісти, які працювали з ним пліч-о-пліч, а й дипломати, які відстоювали пам’ять і добрі спогади про Тараса вже після його загибелі.

_DSC3993

_DSC4011

_DSC4033

 

Лойко 2

Журналіст і письменник, автор роману «Аеропорт» Сергій Лойко розповів про день загибелі Тараса. Він також тоді перебував у Багдаді і був свідком тих трагічних подій. Тарас із балкона готелю «Палестина» дві години поспіль знімав на відео танкову битву, аж поки американські військові не переплутали його зі снайпером та не здійснили роковий постріл у готель.

Міністерство закордонних справ України неодноразово привертало увагу США і Великої Британії до необхідності проведення ретельного розслідування інциденту та притягнення винних до відповідальності у загибелі Тараса Процюка.

Радник із міжнародних питань Руху «Справедливість» і тодішній речник МЗС Маркіян Лубківський нагадав, як зовнішньополітичне відомство України вимагало від американської та британської сторін розслідувати вбивство Тараса.

_DSC3943

«Так склалося, що 8 квітня 2003 року я коментував ці страшні події як прес-секретар МЗС. Я хотів би висловити співчуття від імені українських дипломатів друзям і родині Тараса. Щоб усі ми пам’ятали, що зробив Тарас і для дипломатії, і для журналістики. Пам’ятали його професіоналізм і його людяність», — наголосив Маркіян Лубківський.

Свого часу Україна була ініціатором розробки в рамках ООН Конвенції щодо захисту журналістів у збройних конфліктах. «На жаль, ця ініціатива не одержала тоді належної підтримки. Інакше довелося б відповідати за кожну смерть журналіста на війні», — сказав він.

_DSC4168

_DSC4128

_DSC4075

_DSC4115

_DSC4053

Нагадаємо, 8 квітня 2003 року американські танкісти в Іраку обстріляли готель «Палестина» в Багдаді, який був базою для більшості журналістів. Тоді загинули телеоператор каналу «Телесінко» іспанець Хосе Коусо, телеоператор агентства «Reuters українець Тарас Процюк, а також були тяжко поранені ще троє працівників Reuters.