Державна стипендія для судинного хірурга Владислава Горбовця – «міцного горішка» ПДМШ

Наприкінці 2017 року Президент України Петро Прошенко призначив державні стипендії «видатним діячам охорони здоров’я» (Указ № 457/2017 від 29 грудня), у тому числі дворічну стипендію Владиславу Горбовцю – лікарю-хірургу судинного відділення малоінвазивної хірургії та флебології Київської міської клінічної лікарні № 8.

Владислав так відреагував на цю новину на своїй сторінці Facebook: «Щиро дякую Президенту України за новорічний подарунок. Особлива подяка Президенту ПДМШ Генадію Друзенку та всім камарадам-добровольцям, завдяки яким моє прізвище потрапило до цього указу. Веселих свят)))».

CHEL6138

Владислав Горбовець – позивний «Брюс Вілліс» – працював на сході у складі Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова 5 ротацій, починаючи з лютневої 2015 року – під час боїв під Дебальцевим. Завдяки його вмілим рукам і розробленій ним передовій технології електрозварювання судин багатьом пораненим українським захисникам вдалося зберегти кінцівки.

«Міцний горішок» Горбовець брав участь у всіх масштабних акціях протесту проти свавілля влади, що відбулися в Україні з 1990-х років. Під час Революції Гідності надавав медичну допомогу протестувальникам і з початком війни також намагався бути корисним тим, що вміє робити найкраще (й краще за багатьох інших): записався до загону медицини катастроф, який практично так і не запрацював. Восени 2014 року з телевізійних новин дізнався про ПДМШ і негайно записався добровольцем. Так він потрапив до другої ротації мобільного шпиталю.

Робота й служіння кавалера ордену “За мужність” III ступеня Владислава Горбовця не залишилися непоміченими українськими ЗМІ. У травні 2016 року чудове інтерв’ю з Владиславом письменника з Донецька Володимира Рафєєнка опублікував «Фокус». Він також був героєм публікацій газети «День» (Валентин Торба, «Точність діагнозу»), «Української правди. Життя» (Олександр Ярощук, «Завдання: вилікувати Україну»), Громадського радіо (Дмитро Тузов, «Электросваркой мы лечим ткани, которые 150 лет назад вырывали»).