Рух «Справедливість» на Рівненщині сказав «Ні!» дерибану землі

or-44569

Ця історія розпочалася в далекому 1995 році. Тоді, органи місцевого самоврядування Березнівського району, виконуючи указ Президента та Кабміну, працівникам радгоспу «Соснівський» відмовили в законний спосіб оформити та видати земельні. Історія продовжується і по сьогодні. Мова ведеться про землю загальною площею більше 2 000 гектарів, в тому числі — більше 1 100 гектарів земель лісового фонду та сільськогосподарського призначення. Тоді всі ці багатства передали на баланс ВАТ «Рівнегаз» з умовою збереження сільськогосподарського профілю та робочих місць колективу. Але, як мінімум, ця умова не була дотримана.

Рівне 2

Нині цю землю планують відібрати вже вдруге за 20 років. На позачерговій сесії Губківської сільської ради Березнівського району єдиним питання засідання було «затвердження технічних документацій з нормативної грошової оцінки земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, розміщених за межами населеного пункту на території Губківської сільської ради Березнівського району Рівненської області».

Член Ради Рівненської обласної організації Руху «Справедливість» на Рівненщині Олександр Репута та керівник місцевого осередку Руху Ігор Нагоркін зустрілися із громадою та депутатами сільради та провели роз’яснювальну роботу із мешканцями Губкова. Окрім цього, для експертної думки запросили правозахисника Миколу Шиманського.

Рівне 3Головне питання, яке слідує за прийняттям нормативно-грошової оцінки, є передача в оренду строком на 25 років шляхом продажу права оренди на земельних торгах (аукціоні) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Губківської сільської ради більше 620 гектарів землі. Особливо актуальне це питання в розрізі формування ОТГ. Тобто, фактично, селян би позбавили їхньої землі. Окрім цього, до лобістів цього дерибану великий знак питання, чому оренда на 25, а не на 5 чи,скажімо, 10 років.

Рівне 1

За підсумком засідання позачергової сесії Губківської сільради, депутати прийняли рівшення не приймати нормативно-грошову оцінку. Окрім цього, буде сформовано звернення до депутатів райради про клопотання повернення 2 000 гектарів землі. Оскільки саме ці землі, після створення ОТГ, стануть майном громади, — «Рівнегаз» їх має повернути. Сприяють цьому ще й невиконані підприємством зобов’язання.

Жителі села запевняють: налаштовані рішуче і пройдуть всю бюрократичну ієрархію, а при потребі дійдуть і до Кабміну, аби повернути свою землю.