Кров Майдану як пролог окупації

Валентин Наливайченко роз’яснив, чим викликана кволість влади у розслідуванні злочинів лютого 2014 року.

20 лютого 2014 року. Київ, до якого прикута увага всієї України та світу, майже перекритий.

Майдан 3

На під’їздах до столиці облаштовані блокпости. Київське метро паралізоване, і люди ледве пересуваються містом іншим громадським транспортом. По всій країні виникли проблеми зі зняттям коштів у банкоматах. Центр столиці палає в буквальному сенсі. В цей же час трагедія на Майдані досягає своєї кульмінації — людей не просто б’ють, а вбивають просто на вулицях. Все це демонструється в онлайн-режимі по телеканалам та через інтернет. Стріми, які до того не були досить популярними, перетворилися на актуальний і поширений засіб репортажу. Згодом загиблих у ці дні назвуть Небесною сотнею, хоча, за різними підрахунками, жертв було набагато більше.

Разом із тим, на сході України та в Криму повним ходом російська пропаганда руками місцевих регіоналів та комуністів вбиває в голову думку про «бандерівську загрозу». Після втечі Януковича тодішній голова фракції «Партії регіонів» Олександр Єфремов виступає із заявою про зраду та втечу тодішнього президента країни. Деякі представники цієї партії на місцевих радах закликають до акту «громадянської непокори». За всіма подібними закликами чітко відчувається вплив Росії, а кров Майдану російськими ЗМІ позиціонується як прояв громадського конфлікту. Саме така постановка питання стала основним аргументом РФ у подальшій агресії та окупації української території.

Начальник Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій ГОРБАТЮК, який безпосередньо займається розслідуваннями злочинів на Майдані в період 18—20 лютого 2014 року, останнім часом зробив низку важливих заяв. Зокрема, в коментарі телеканалу NEWSONE пан Горбатюк заявив, що «величезна кількість документів, які б дозволили встановити підрозділи, осіб, які застосовували зброю, за внутрішніми інструкціями повинні були складатися правоохоронними органами. Але приблизно з середини січня 2014 року ці документи просто перестали складатися. Тобто слідство розцінює це як навмисну діяльність того керівництва на недокументування своєї діяльності з розумінням того, що скоюються злочини. У той же час велика кількість — фактично всі — оперативно-розшукових справ, які стосуються тих подій, були знищені в період 19—22 лютого. Була знищена документація щодо видачі та закріплення зброї в київському полку «Беркута», підрозділу якому інкримінується вчинення розстрілів 20 лютого».

Підкреслимо, що йдеться про трагедію, яка коїлась на очах всього світу з тисячами безпосередніх свідків та величезним об’ємом фото та відеоматеріалів. Прикметним є те, що на круглому столі «Відповідальність суддів Майдану, обіцянки та реальність» 19 лютого Сергій Горбатюк заявив, що останній раз доповідав начальнику ГПУ про хід розслідування подій на Майдані аж у вересні 2016-го року. Дивна та показова кволість.

Майдан

«МАТЕРІАЛИ ЩОДО ПРИЧЕТНОСТІ КОЛИШНЬОГО КЕРІВНИЦТВА СБУ ДО РОЗСТРІЛІВ НА МАЙДАНІ, Я ПЕРЕДАМ РЕДАКЦІЇ «Дня»»

«Нічого не може бути втрачено, — заявив «Дню» колишній голова СБУ та лідер руху «Справедливість» Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, — Якщо посадовці ГПУ заявляють про це, то за таку втрату матеріалу несе відповідальність особисто Генпрокурор і його заступники. Що стосується матеріалів, які збиралися одразу після 24-го лютого, коли парламент призначив мене головою СБУ, то ми тоді розшукали і заарештували генералів та високопосадовців СБУ, які були напряму причетні до протизаконних акцій, зокрема організації розстрілів на Майдані. Я вимагаю, щоб припинили розповідати казки і витягли заарештованих осіб на публічний суд. І це я кажу тільки про СБУ. У мене особисто є на руках розсекречені мною, ще коли я займав посаду голови СБУ, матеріали щодо причетності колишнього керівництва СБУ до злочинів проти людяності та розстрілів людей на Майдані. Ці копії матеріалів я передам безпосередньо редакції «Дня». Президент Петро Порошенко призначив в 2015—2016 роках на керівні посади, в тому числі в СБУ людей, які безпосередньо, станом на 2013-й і початок 2014-го року належали до керівних посад за тодішнього голови СБУ Якименка. Ніхто не заважає залучати і цих людей, як свідків, якщо вони ще не підозрювані».

«Щодо питання кволості розслідування злочинів на Майдані, то переконаний, що у влади немає політичної волі для цього, — продовжує думку Валентин Наливайченко, — Окрім того, в нинішній владі є люди, які повернулись на високі посади, при тому, що вони перебували в команді влади Януковича. Їх не призначати треба, а допитувати. Якщо не відрізати цих людей, то розслідування і далі буде тривати кволо».

Автор: Валентин Торба

Фото: Ольга Іващенко

Джерело: ДЕНЬ