Ретроспектива Афганської війни

У випалені сонцем землі Кабулу та Баграму Віталій Мельник потрапив у 1981 році. Йому було 18, він проходив строкову службу в лавах військово-повітряних сил СРСР.

1

Зараз йому 55. І сьогодні всю правду про війну в Афганістані воїн-інтернаціоналіст розповідає п’ятикласникам Ірпінської школи №18, що в смт. Коцюбинське. За 2 роки служби Віталій Валентинович і ремонтував та доглядав наземний та повітряний транспорт, і брав участь в боях. На жаль, згадує, не раз на його очах помирали бойові побратими.

“Зараз час від часу чую питання: за що та ради чого? Не нам судити цю війну, розв’язану в рамках політичних інтересів. Це – наша історія. Гинули звичайні українці. Наша обов’язок – просто пам’ятати про щоденний подвиг звичайних хлопців, які потрапили зі шкільної парти до горнила війни, які віддано виконували наказ, віддаючи своє життя та здоров’я”, — зауважив пан Віталій.

2

Через події останніх 4-рьох років – анексію Криму, ведення бойових дій на сході країни, вимушену міграцію мешканців Донбасу в мирні регіони, полон і загибель тисяч українців від рук колабораціоністів та російських військових, дітям, на жаль, вже не так дивно чути про війну. І фільм про війну в Афганістані вони вже не сприймають як щось далеке та міфічне.

Скільки б років не пройшло від дня закінчення війни в Афганістані, пам’ять про хлопців, які загинули та пропали безвісти в тій країни, має жити!

 

og_og_148705620527068421

Рух Валентина Наливайченка “Справедливість” звертається зі словами подяки до наших партійців Віталія Мельника, Миколи Чернявського, Сергія Фесака та кожного ветерана Афганської війни. Здоров’я вам та справедливого гідного життя!

Автор: Марина Дехтяр, Юлія Мельниченко

Фото: прес-служба Київської обласної організації Руху «Справедливість»