Геннадій Друзенко: «Педіатр біля лінії фронту забезпечує війську лояльність мирного населення»

Лікарі Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М.Пирогова (ПДМШ) не просто поліпшують медичне обслуговування населення в зоні АТО, але й повертають надію людям, які живуть на сході країни.

«ПДМШ починає працювати свій 4-тий рік на сході та відправляє в зону АТО свою 35-у цивільну ротацію, – сказав Друзенко. – Ми перейшли за 30 тисяч пацієнтів і 400 медиків-добровольців. Сьогодні поїдуть на схід 34 особи, які, працюватимуть там у лютому – у прифронтових лікарнях, військових частинах, на КПВВ практично по всій лінії розмежування від Гранітного до Станиці Луганської».

За словами Друзенка, лікарі ПДМШ не просто поліпшують медичне обслуговування там, де воно зараз у занепаді, але й повертають надію. Адже, якщо ситуація з військовими медиками покращилася порівняно з 2014-2015 роками, то з цивільними – як було, так і є.

фото книги ПДМШ 5

«Скажімо, головний лікар Попаснянської районної лікарні вже третій рік ходить з ключами від двокімнатної квартири, але лікарі їхати туди навіть на готове житло не хочуть. Бо зарплати у Попасній, Станиці Луганській та Щасті – такі самі, як десь під мирним Києвом. Саме цю порожнечу й заповнюють медики ПДМШ», — розповів пан Геннадій.

На запитання, чи не ускладнить роботу медиків-добровольців Закон про реінтеграцію Донбасу, нещодавно ухвалений Верховною Радою, Друзенко відповів, що ніхто ще не бачив остаточного тексту: «Те, що ми знаємо: з подачі народного депутата Світлани Заліщук до законопроекту було внесено доповнення, яке, після набрання чинності законом, дозволить оперативному штабу залучати, зокрема, працівників охорони здоров’я».

Утім, він визнав існування негативного досвіду співпраці з військовими коли це стосується залучення медиків-добровольців до роботи в цивільних лікарнях: «Наш досвід каже, що коли ми працюємо з військовими частинами, штаб зрештою видає накази про залучення медиків-добровольців, що легалізує їхнє перебування у військових частинах і дає їм гарантії соцзахисту. Але щодо тих добровольців, які працюють поруч із військовими медиками у прифронтових лікарнях, надаючи допомогу також і пораненим військовим – уже півроку, як їх навідріз відмовляються залучати своїми наказами, і люди фактично залишаються без гарантій».

Друзенко зауважив, що до цього часу медиків ПДМШ завжди «підстраховував» Антитерористичний центр при СБУ, який видавав накази по тій частині з них, хто працює у прифронтових лікарнях на базі цивільної інфраструктури.

Banner_2017

«Коли набере чинності цей закон, ми матимемо справу тільки з військовими. А пояснити військовому, що педіатр біля лінії фронту забезпечує лояльність мирного населення, дуже важко. Ми сподіваємося, що завдяки пресі нам вдасться переконати майбутнє керівництво цією операцією, що медики потрібні не тільки у військових частинах, але й на базі цивільної інфраструктури прифронтових лікарень, оскільки вони там виконують подвійну функцію. По-перше, туди привозять пораненого військового, бо це — перший пункт стабілізації, а, по-друге, вони роблять лояльним місцеве населення. Одна вилікувана дитина, одна вилікувана бабуся є кращою агітацією на користь України, ніж цілий «Мінстець».

Зазначивши, що зараз забезпечення лікарень на сході медикаментами стало набагато краще – навіть краще ніж в інших регіонах України – Друзенко наголосив, що ПДМШ везе туди те, чого там найбільше бракує – медиків, а разом із ними – знання та досвід. У цьому зв’язку він нагадав, що за час роботи мобільного шпиталю у складі його ротацій брали участь щонайменше п’ять професорів із різних вищих медичних навчальних закладів України.

“Духовною їжею” для військових та цивільного населення медиків-добровольців снарядив Рух “Справедливість”. На Донбас лідер Руху Валентин Наливайченко передав українські сучасні книги, які, у рамках акції “Збери книжки до прифронтових лікарень”, передавали прості українці.

фото книги ПДМШ

У свою чергу Валентин Наливайченко знову привернув увагу журналістів до проекту закону № 6202 про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (щодо уточнення деяких положень). Цей законопроект, підготовлений фахівцями ПДМШ спільно з секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та ініційований групою народних депутатів, було зареєстровано у Верховній Раді майже рік тому – 16 березня 2017 року.

Лідер Руху «Справедливість» пояснив важливість цього документу, згідно з яким медики-добровольці прирівнюються у статусі та правах до діючих військових медиків у військових частинах.

«Вони це заслужили. Час для законодавців повернути справедливість!» – наголосив Наливайченко, закликавши журналістів надати свою підтримку.