Активісти Руху «Справедливість» на Чернігівщині та Київщині вшанували пам’ять Героїв Крут (фото, відео)

Україна вшановує сторіччя славетного подвигу Героїв Крут.

Крути Чернігів 1

 

До Меморіалу Пам’яті Героїв Крут, що у селі Пам’ятне Борзнянського району, з квітами та словами вдячності за героїчну боротьбу за Україну приїхали сьогодні активісти Чернігівської обласної організації Руху В. Наливайченка «Справедливість».

 

 

 

 

Крути Чернігів 3

 

«Ця подія для Чернігівського осередку важлива, оскільки цей героїчний бій 100 років тому відбувся саме на нашій землі, на Чернігівщині. Саме тут юнаки протистояли російському агресору. Протистояли без найменшого остраху, бо вони боронили рідну Україну”, — зазначила керівник обласної організації Оксана Голубова.

 

Крути Чернігів

Крути Чернігів 4

На Київщині пам’ять Героїв Крут вшанували на братській могилі Меморіалу «Курган» в селі Літки (Броварський район), де розташований Меморіал. До людей, які приїхали практично зі всіх районів області, доєдналися і активісти Київської обласної організації Руху В. Наливайченка «Справедливість» та ГО «Стоп свавіллю».

Крути Київщина 2

Після покладання квітів, пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Крути Київщина 4

Місцеві мешканці з покоління в покоління передавали, хоча це було небезпечно, спогади про події тих пам’ятних днів. Про те, як наприкінці січня 1918 року до села увійшов невеликий загін молодих українських вояків. Люди охоче їх прийняли і розмістили по хатах, бо на вулиці лютував мороз. Через декілька днів курсанти прийняли нерівний бій і їх розстріляли, закатували та порубали російські більшовицькі нападники-муравйовці.

Крути Київщина 3

Ціною свого життя юні студенти Київської військової школи імені Богдана Хмельницького, юнкери та козаки вільного козацтва армії УНР, яких було не більше 400, затримували чотирьохтисячне військо під керівництвом Муравйова протягом більше як п’яти годин. У результаті призупинили наступ більшовиків на 4 дні. Цей час дав змогу укласти Брест-Литовський мир.

Після бою місцеві селяни, не зважаючи на заборону більшовиків, позвозили загиблих і поховали їх у братській могилі. На могилі в Літках в пам’ять про загиблих захисників правди, свободи і соборного народовладдя вояків Української Республіки було встановлено пам’ятник у вигляді хреста.

Історію про їхній героїзм та відданість вільній Батьківщині намагались приховати в радянські часи. І тільки в 1996 році історія стала надбанням громадськості.Крути Київщина 1

 

«На жаль, не збереглось інформації про імена цих героїв. Але пам’ять про їхню безмежну відданість честі, славі та справедливості буде жити в серцях багатьох поколінь українців», — наголосив заступник керівника Київської обласної організації Руху В. Наливайченка «Справедливість» Андрій Юга.

Крути Київщина

У столиці лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко разом зі своєю командою сьогодні у Києві доєднався до щорічного урочистого Маршу від центру столиці до Аскольдової могили.

«Герої-крутівці – курсанти та молоде козацтво – пішли в нерівний бій з Російською армією. Вони вистояли і дісталися аж до Літок, захищаючи Україну.

Ми з вами повернули пам’ять про Героїв Крут. Про Українську Повстанську Армію. Про українських дисидентів. Щоб на цій правдивій історії будувати нову, справедливу для кожного з нас Україну!

КРУТИ 9

З такими переконаннями загинули крутівці. З такими переконаннями знову з російською армією воюють Українські Захисники на Донбасі останні 4-ри роки. І з такими принципами жити нам та прийдешнім поколінням!» — наголосив біля пам’ятного знаку Героям Крут на Аскольдовій могилі лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

Автор: Діана Андрєєва, Алла Збанацька, Юля Мельник

Фото: прес-служба Київської обласної організації Руху «Справедливість»,

прес-служба Чернігівської обласної організації Руху «Справедливість», Ольга Іващенко