Влада носиться з пенсійною реформою, як дурень з писаною торбою

Як твердить народна мудрість, обіцяного три роки чекають. Щоправда, виконання обіцянок, даних Петром Порошенком перед президентськими виборами 2014 року, українці так і не дочекалися. Якщо в Україні й зажив хтось по-новому, то хіба що олігархи та їх посіпаки, які, всівшись у владні крісла, помножили свої статки. Причому, задекларовані маєтки, квартири, автомобілі, антикваріат і готівкові суми, які обраховуються сотнями тисяч і мільйонами, – лише вершина айсберга награбованого у народу і захованого від людського ока багатства. Натомість пересічний люд мусить вдовольнятися все новими і новими обіцянками влади, яка клянеться нарешті відродити соціальну справедливість і полегшити злиденне існування знедолених мільйонів.

Черговим пшиком, швидше всього, обернеться анонсоване підвищення з 1 жовтня пенсій, з яким уряд кілька місяців носився, як дурень з писаною торбою. Намагаючись замаскувати збільшення необхідного для виходу на пенсію трудового стажу, урядовці один поперед одним трублять про підвищення соціальних виплат. Втім, ніхто конкретно не називає суми зростання пенсій, а лише запудрює людям мізки туманними перспективами. Наприклад, зі слів прем’єра, 9 з 12 мільйонів українських пенсіонерів з 1 жовтня мали б отримувати на 200–1000 гривень більше. А кому скільки перепаде? Чи не буде так, як сталося під час травневого підвищення, коли пенсії більшості пенсіонерів зросли на 4–60 гривень? Не вніс жодної ясності щодо пенсійних виплат і віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, який завив, що мінімальний розмір пенсії з 1 жовтня зростає до 1452, а не до 1373 гривень, як планувалося раніше. Як це позначиться на добробуті українських пенсіонерів, яким уже десять років не індексують пенсії, коментувати зайво.

Поки влада годує українців ілюзорним підвищенням соціальних стандартів, в Україні знову стрімко поповзли вгору ціни на бензин, послуги зв’язку, тепло, продукти. А що буде, коли пенсіонерам підвищать пенсії на обіцяні 200 гривень? Та тут і до гадалки не ходи: інфляція, як ненаситна акула тюльку, проковтне ті 200 гривень і не помітить.

А тим часом, поки українська влада плете пенсійні інтриги, поляки з 1 жовтня знизили пенсійний вік для чоловіків з 67 до 65 років, а для жінок – з 67 до 60. При цьомуглава польського уряду Беата Шидло зазначила, що зниження пенсійного віку – це виконання обіцянки партії «Право і Справедливість» (PiS), даної перед парламентськими виборами 2015 року, і зауважила, що влада дає полякам право вибору. «Якщо хтось хотітиме працювати довше, то може це зробити. Знижуючи пенсійний вік до 60 років для жінок і 65 для чоловіків, ми повертаємо нашим землякам гідний вибір». А що готує українцям українська влада? Питання, як завжди, риторичне.