Корупція. Боремося чи імітуємо боротьбу?

фото в блог Бєдового

Останнім часом  з’явилась модна тенденція — боротися з корупцією. Та що там —  не просто модна тенденція! З цим злом бореться вся країна. Не можна сказати, що результатів немає, якщо мати на увазі телевізійні шоу та палкі промови. Але реальних результатів немає і не буде, оскільки правлячі еліти не бажають відмовитися від системи управління країною, яка породжує корупцію, знищити причини, що її породжують. Навіть якщо почнуться масові посадки корупціонерів, це зло буде відроджуватися і множитися, як у гідри замість відрубаної голови виростають дві нові.

Ось в Китаї розстрілюють корупціонерів, але вони з’являються знову і знову. Ніколи не замислювалися чому? Де ж вихід? Готовий поділитися своїми думками: Для початку ми повинні усвідомити, що держслужбовці, отруєні високими корупційними доходами, не підлягають перевихованню. Не зможуть начальник райвідділу поліції або податкової, глава РДА або митник, прокурор або СБУшник, які звикли жити на десятки, а то і сотні тисяч корупційних доларів щомісяця, стримати апетити! Їх просто необхідно звільнити всіх без винятків. Кому незрозуміло — подивіться на будинки, квартири, автомобілі та спосіб життя цих людей. При цьому «фінансові генії» — їхні родичі, нікого не повинні вводити в оману.

Окремою когортою треба розглядати депутатів місцевих рад. Подумати тільки, люди витрачають на виборчі компанії десятки, а то і сотні тисяч доларів для того, щоб «безкорисливо» і безоплатно «служити» людям. Тут потрібно просто законодавчо заборонити балотуватися на виборні посади тим, хто обирався на них в останні 20 років, строком на 10 років.

Новим людям, які прийшли у владні коридори, необхідно створити публічну і абсолютно прозору систему стимулів і мотивацій, прив’язану до результатів роботи. Тільки так ми зможемо змінити культуру управління країною.

Третьою обов’язковою умовою незворотних змін має стати прийняття парламентом: скасування недоторканності від переслідувань за корупцію для президента, парламентаріїв і суддів! Це при посиленні покарань, зі скасуванням звільнення під заставу і з обов’язковою конфіскацією майна. Не може існувати касти недоторканних, якщо звичайно ми дійсно маємо намір боротися з корупцією, а не глумитися над громадянами і здоровим глуздом!

А поки ми залишаємося країною, в якій безроздільно панують олігархічні клани, які володіють політичними партіями і більшістю ЗМІ. Країною, де чиновники, в більшості своїй, мають існувати на жебрацьку зарплату, яка абсолютно  не пояснює їх розкішний спосіб життя. Країною, в якій депутати місцевих рад  -«безсрібники». Країною третього світу, де на тлі убогості і вимирання в лічені роки чиновники і депутати складають мільйонні статки. Так ми боремося з корупцією, або прийняли тверде рішення її побороти?!!

Костянтин Бєдовой, керівник Київської обласної організації Руху В. Наливайченка «Справедливість», член політради Партії