Народ по горло ситий «хлібом і видовищами» від влади

Правду кажуть, що все нове – це давно забуте старе. От взяти, для прикладу, відоме з античних часів гасло «Хліба і видовищ!», яке чомусь більшість із нас помилково трактує як одвічне і непохитне прагнення будь-якого народу. Насправді ж цей вираз описує політику державних діячів, які, підкуповуючи плебеїв роздачею грошей і продуктів, а також цирковими виставами, захоплювали і утримували владу в стародавньому Римі. До речі, практика субсидування цін на продукти була введена «хлібним законом» ще в 123 році до н. е. Вам це ні про що не говорить?

Так воно і є: нинішня влада успішно використовує перевірену ще древніми можновладцями ефективну тактику маніпулювання людьми. Щодо хліба, то вона підмінила його всілякими подачками у вигляді субсидій і популістськими копійчаними підвищеннями зарплат і пенсій. Ну а запропоновані нею видовища здатні задовольнити будь-які смаки і забаганки.

Відтак, поки увага народу прикута до трагедійно-комедійних мильних опер під інтригуючими назвами на зразок антитерористичної операції, освітньої, медичної, житлово-комунальної, пенсійної, земельної та інших лже-реформ, всесильні світу сього розважаються своїми іграми.

Найпоширенішим хобі друзів нашого президента, як влучно підмітив лідер Громадсько-політичного руху «Справедливість» Валентин Наливайченко, стало відмивання грошей. Вони роблять це через незаконні офшорні рахунки в Європі та по всьому світу. А якщо казати відкритим текстом, то просто безсоромно грабують країну і безжально винищують її народ.

На переконання Валентина Наливайченка, жодна з розпочатих в Україні реформ не матиме успіху, доки не буде здійснено ключове перетворення, що має бути проведене у жорсткий спосіб, – відокремлення влади від бізнесу і бізнесу від влади. І провести цю реформу слід не вибірково, як нинішню показову боротьбу з корупцією, а по всій вертикалі, починаючи з Києва, з голови!

– Ось ця основна реформа, – акцентує лідер «Справедливості», – і дозволить втілити й інші: і земельну, і освітню, і медичну. Лише таким чином позбудемося корупційної зацікавленості влади вкрасти на тендері – на освіту, на медицину на ту ж саму боротьбу із корупцією.

До слова, не приховуючи, що він готовий стати Президентом України (якщо на це буде воля народу), Валентин Наливайченко запевняє, що він доб’ється арешту всіх, хто незаконно збагатився на бідах народу, та відправить друзів Порошенка у в’язницю на довгий час.

– Будь-хто, хто вкраде навіть копійку, не має права займати жодну з державних посад, – наголошує лідер «Справедливості».

Знаючи про свою невтішну перспективу, злодії з великої дороги намагаються вкрасти в народу оте останнє, що в нього залишилося, – рідну землю. Отож виношують потаємні плани вже в серпні за будь-яку ціну протягнути через парламент закон про вільний продаж сільськогосподарських земель. Чи вдасться їм це, покаже час. У будь-якому разі, на мою думку, це буде останньою крапкою терпіння обдертого до липки народу, задурити який більше не вдасться ні хлібом, ні видовищами.