Мародери з великої влади

Бувають бандити з великої дороги, а в нас гірша напасть – мародери з великої влади. Днями вони знову проявили себе, коли запровадили нові побори на користь олігархів.

Українська влада вдає із себе віртуозного мага, фокуси якого ніби ніщо інше як спритність рук і ніякого шахрайства. Так, за благо для людей видає запровадження з 1 квітня абонплати за газ ще зовсім молодий, але вправний «ілюзіоніст» – голова Нацкомісії, який здійснює державне регулювання у сфері енергетики, Дмитро Вовк. Той самий очільник Нацкомісії (подейкують, протеже президента), який запропонував формулу ціноутворення на вугілля «Роттердам +», у результаті чого українці нині переплачують доморощеним олігархам тисячу гривень на кожній тонні так званого чорного золота. Тепер Дмитро Вовк запевняє, що розподіл платежів за газ і газопостачання відкриває для населення небачені досі можливості здешевлення ціни на блакитне паливо.

Слухаючи маячню голови Нацкомісії, який серед переваг нововведення називає надання права кожній людині самостійно визначатися з постачальником газу, мимоволі задаюся питанням: «Чи цей Вовк – несповна розуму, чи усіх нас за дурнів має». Як, скажіть, людина, яка живе на п’ятому чи сьомому поверсі багатоквартирного будинку, може сама собі обирати постачальника газу? В ніякі рамки здорового глузду не вписуються аргументи очільника Нацкомісії, який оплату за так зване під’єднання до газової труби (байдуже: споживаєте ви газ чи ні, а близько 90 гривень у місяць віддай) ототожнює з розрахунком за оренду квартири, за яку мусите заплатити, поїхавши, скажімо, на два тижні у відпустку. Але ж не плутайте грішне зі святим – орендаря квартири з малозабезпеченими родинами, які мають платити абонплату в повному обсязі (бо субсидії передбачені лише на газ, а на газопостачання не поширюються). Що вже казати про дачників, які, як правило, використовують мізерні обсяги газу, а платити мусять по повній?

анНе менш безглуздими виглядають закиди нардепа від Блоку Петра Порошенка Ірини Луценко на адресу противників запровадження абонплати на газ, які, з її слів, відстоюють інтереси російських газових олігархів. Зачекайте! Про яких російських товстосумів мова, коли наш уряд повсюди вихваляється, що Україна в нинішньому опалювальному сезоні повністю відмовилася від російського газу? Отож, треба говорити про місцевих олігархів (Ахметова, Фірташа, Льовочкіна та їм подібних), які прихватизували облгази і за підтримки провладної більшості далі наживаються на українцях. Лукавлять можновладці, коли запевняють, що Україна переймає європейський досвід. Бо на Заході абонементну плату беруть за те, що у випадку, якщо ви хочете отримати послуги, то газопостачальна компанія за свої гроші виготовляє проект газопостачання будинку, робить розводку, встановлює лічильник і надалі обслуговує об’єкт. А що зробили наші компанії? Прибрали до рук газові магістралі, зведені за кошти держави (наші з вами податки) чи людей, які в наших селах складалися на прокладання газопроводів. Може, вони за свої кошти підвели труби до сотень тисяч приватних будинків українців чи хоча б поставили в оселях лічильники? Ні, прийшли на готове, сіли на трубу і качають надприбутки.

Все, досить олігархам вичавлювати з простолюду останні соки. Рух «Справедливість» вимагає від Президента України, уряду та парламенту зупинити геноцид українського народу. Населення України, понад 80% якого, за оцінками експертів ООН, існує за межею бідності, більше не в силі тягнути на своїх плечах тягар житлово-комунальних тарифів. При стрімкому падінні життєвого рівня українців тільки за останні три роки ціна на газ зросла у 8,6 разу, опалення – в 5 разів (у тому числі на 88% торік), електроенергію – в 3 рази (60% у 2016 році). За даними аналітиків, кожна українська родина витрачає нині на оплату комунальних послуг 57 відсотків від заробітків, коли, наприклад, у Німеччині та Великобританії цей показник становить 10 процентів, в Австрії – 11, Іспанії – 17, Угорщині – 22. Та найбільше тривожить те, що на подорожчанні енергоресурсів і комуналки паразитують олігархи, які виводять свої надприбутки в офшорні зони. За різними оцінками, в період з 1991 року з України в офшори виведено капітал на суму 148 мільярдів доларів, а щорічні офшорні втрати нашої держави сягають 11-12 мільярдів доларів.

Зважаючи на всі ці обставини, Рух «Справедливість» вимагає негайної відміни рішення НКРЕ про введення абонементної плати за газ, яка є нічим іншим як здирництвом на користь газових магнатів в особі Фірташа, Льовочкіна, Ахметова та інших олігархів. Ми категорично наполягаємо на перегляді тарифів на газ, електроенергію і теплопостачання, які вважаємо необґрунтовано завищеними. Рух «Справедливість» – за чесні і справедливі тарифи!