Складна в президента доля

Довкола – одні корупціонери і хабарники, а посадити нікого, бо всі – свої.

Подумати тільки: 100 мільйонів гривень! Хіба може сплатити таку суму людина, яка чесно працює, а не загрузла в корупції з голови до п’ят? Навряд чи. А за звільнення з-під варти відстороненого керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова, якого підозрюють у завданні державі шкоди на 2 мільярди гривень, такі гроші заплатили. Як твердять його колишні нардепи-однофракційники з Блоку Петра Порошенка, заставу (по 50 мільйонів гривень) внесли його дружина і тесть. Невже для того, щоб Роман Насіров міг довести свою невинність?

Фактично щомісяця у ЗМІ вибухає черговий скандал із гучним затриманням корупціонерів чи хабарників. Чим закінчується весь цей цирк, свідчать показові статистичні дані. Так, торік засуджено лише п’ять з 362 виявлених хабарників. Найвища посада – начальник виправної колонії, а найбільший строк – 5 років і 1 місяць – у військовослужбовця, який сприяв контрабандистам перевозити вантажі на окуповані території Донбасу. За гратами також опинилися сільський голова з Миколаївщини, уповноважений карного розшуку та податківець, який втік від слідства і перебуває в розшуку.

Це тоді, коли, скажімо, в Китаї в 2016 році за корупцію засудили 2 тисячі 862 особи. Поміж них 48 колишніх високопоставлених чиновників провінційного рівня і вище, в тому числі Лін Цзихуа і Су Жун – обидва заступники голови вищого дорадчого органу країни. У сусідній Румунії торік до суду було передано 1300 кримінальних справ щодо корупції, а відтак на лаві підсудних опинилися три міністри, 18 депутатів парламенту, 47 мерів і 21 директор великих комерційних компаній. А 10 березня за корупцію засудили до майже трьох років ув’язнення навіть колишнього президента Сербії і Чорногорії Светозара Маровича.

Де ж наші затримані високопосадовці-корупціонери, які злочинно збагатилися на сотні тисяч, а то й мільйони? До речі, зі слів голови НАБУ Артема Ситника, бюро нині розслідує 264 кримінальні провадження, в яких ідеться про збитки на суму понад 80 мільярдів гривень. Втім, заплативши заставу, доморощені казнокради і хабарники розгулюють на свободі, як, наприклад, один із найвідоміших хабарників, екс-ректор Національної податкової академії Петро Мельник. А хто хитріший, як-от одіозний суддя Микола Чаус, який законсервував у банку десятки тисяч доларів, чи нардеп Олександр Онищенко, який клявся, що нікуди не втече, ті накивали п’ятами за кордон. Не виключено, що їхньою протоптаною стежиною подасться й випущений під заставу Роман Насіров, у якого слідчі так і не знайшли британський паспорт. Зате відомо, що він має в Лондоні елітне житло, і не одне.

Щоб таких випадків більше не траплялося, на переконання лідера Руху «Справедливість» Валентина Наливайченка, в Україні необхідно створити незалежний антикорупційний суд. Крім того він висловив думку, що слідом за відстороненим головою Державної фіскальної служби під суд підуть нардепи від БПП Ігор Кононенко й Олександр Грановський, а також голова Нацбанку Валерія Гонтарєва, докази корупційних діянь яких активісти «Справедливості» передали у відповідні органи. Можливо, тоді Україна поступиться 1-м місцем з корупції, яке вона посідає в Європі і Центральній Азії за результатами дослідження міжнародної організації по боротьбі з корупцією Transparency International? Хоча за нинішньої влади, коли серед корупціонерів – всі свої, це — малоймовірно.