Новообраний прем’єр-міністр Хорватії їде до України

Один з перших службових зарубіжних візитів новообраного прем’єр-міністра Республіки Хорватія Андрея Пленковича відбудеться 20-21 листопада цього року в Україну!

Перший зарубіжний візит Пленкович в якості глави уряду здійснив 28-29 жовтня цього року до Боснії і Герцеговини, підкреслюючи, таким чином, значення для Хорватії відносин з цією країною-сусідкою та на підтримку боснійських хорватів.

І от Пленкович їде до України…

У цьому візиті теж закладена глибока символіка. Хорватський прем’єр хоче підкреслити значення, яке завжди надавав Україні і підтримці нашого суверенітету та територіальної цілісності, ще будучи депутатом Європарламенту і главою комітету парламентської співпраці між Україною та ЄС.

Що має запропонувати Україна Хорватії і що може одержати в сучасних умовах, враховуючи той факт, що і президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович і новий прем’єр-мінстр Андрей Пленкович є відданими і переконаними друзями України?

Хорватія має посісти в наших європейських та євроатлантичних устремліннях, а також у двосторонніх відносинах статус стратегічного партнера в Південно-Східній Європі, передусім з огляду на інтеграцію України в ЄС і НАТО. Ми завжди відчували підтримку хорватів і завжди таку підтримку надавали Хорватії. Треба це розвинути.

Маємо використати трагічний, але славний досвід Хорватії як потрібно захищати свою незалежність і територіальний суверенітет, національну гідність.

Враховуючи війну, в яку Україна була втягнута через агресію Російської Федерації, саме Хорватія має стати ключовим партнером України у таких питаннях, як реорганізація збройних сил, навчання наших фахівців у воєнній справі, турбота про воїнів-ветеранів і добровольців, розмінування територій.

Нагадаю, що саме Україна була першою державою ООН, яка визнала незалежність Хорватії в 1991 році (11 грудня 1991 року). Так само Хорватія була однією з перших, хто визнав незалежність нашої країни (5 грудня 1991 року).

Tješim se Vašem dolasku u Kijiv, veliki prijatelju Ukrajine!)