Російський чи все-таки американський план?

11 листопада під час брифінгу начальник департаменту СБУ Анатолій Дублик заявив про те, що «в СБУ наразі є документи, що свідчать про план дестабілізації ситуації в Україні в листопаді-грудні. Ці документи підтверджують інформацію отриману з поштової скриньки радника президента РФ Владислава Суркова, які мають назву операція «Шатун». За інформацією представника СБУ «операція “Шатун” включає в себе проведення масових акцій протестів по Україні для дискредитації органів державної влади, а також для проведення дострокових парламентських виборів».

“Першою контрольованою і проміжної датою, згідно з отриманими нами даними, визначено 24 листопада. Це день, на який заплановано проведення саміту Україна-ЄС… У разі створення картинки 15-17 листопада про те, що українська влада не контролює, це стане додатковим важелем для проросійськи налаштованих та інших сил в Європарламенті, щоб відкласти це питання на невизначений час», — заявив пан Дублик.

Утім, ставлячи під сумнів висновки СБУ щодо автентичності листування Суркова, варто зауважити, що Україна, навіть без додаткових зусиль у вигляді створення картинки 15-17 листопада, навряд чи отримає безвізовий режим раніше ніж у лютому-березні 2017 року.

Брюссельський кореспондент радіо Свобода Рікард Йозвяк зауважив, що «переговори про механізм призупинення безвізового режиму продовжаться наступного тижня. Не думаю, що ми побачимо фактичну лібералізацію візового режиму для України і Грузії до лютого-березня». На думку експертів, подальшого прогресу щодо безвізового режиму для України не буде доти, доки не буде схвалено новий механізм призупинення безвізових режимів.

До речі, якщо наразі СБУ почало активно підіймати тему Суркова, то варто згадати, що у лютому 2015 року Валентин Наливайченко, який на той час очолював спецслужбу України, заявив про те, що снайперами, які здійснювали обстріл людей на Майдані, керував радник Президента Росії Володимира Путіна Владислав Сурков. Наливайченко повідомив, що дану інформацію на допитах повідомили співробітники спецпідрозділу СБУ «Альфа».

«Вони дали конкретні свідоцтва про місцезнаходження іноземних снайперських груп, які цілилися і в мітингувальників… І в співробітників Міністерства внутрішніх справ», — сказав він. Наливайченко підкреслив, що правоохоронці мають документальне підтвердження їхньої протиправної діяльності в Україні.

19 лютого 2015 року старший прокурор Управління процесуального керівництва Генпрокуратури Олексій Донський повідомив, що «у слідства є підстави вважати, що до розстрілів на Майдані були причетні російські силові структури». При цьому прокурор уточнив, що російські силовики виступали саме в якості організаторів розстрілів.

Але, вже у жовтні 2015 року, після відставки Наливайченка з посади Голови СБУ, начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк заявив, що нічого протизаконного у візиті співробітників ФСБ в Україні не було, оскільки вони в’їжджали і виїжджали за офіційними документами. За словами Горбатюка, вони цікавилися тим, як організовуються протесні акції, ким вони фінансуються і як проходять.

Така різка зміна в оцінках ситуації з боку ГПУ щодо участі і ролі Суркова, і співробітників ФСБ РФ у кривавих подіях на Майдані, є нічим іншим як небажанням по справжньому допекти Росії. Це стає зрозуміло, коли згадати, що 20 жовтня 2016 року Сурков брав участь у переговорах у «нормандському форматі» в Берліні. У переговорах із української сторони брали участь президент України Петро Порошенко, міністр закордонних справ Павло Клімкін і заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв. З російської сторони, крім Суркова, на зустрічі були присутні голова МЗС Сергій Лавров і, власне, президент РФ Путін.

Виходячи з цього можна зробити невтішний висновок: у 2015 році влада в особі ГПУ не бере, ба більше того — фактично відкидає аргументи екс-голови СБУ В. Наливайченка щодо причетності помічника президента РФ Суркова до кривавих подій на Майдані, а вже у листопаді 2016 року дістає цей образ з шухляди старожитностей, щоби скористатися ним для захисту від протестів людей і виправдати свою бездарність і корумпованість. Таким чином, вигаданим планом “Шатун” діюча влада доволі невміло прикривається від можливих народних виступів, намагаючись їх нівелювати розповідями про “руку Кремля”.

Про недолугість курсу не тільки внутрішньої, але й зовнішньої політики, яку не виправдати “рукою Москви”, свідчить втручання у виборчий процес у США шляхом очорнення Манафорта, що стало останньою краплею, яка переповнила безмежну чашу терпіння американців.

Колишній глава Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж заявив, що адміністрація Дональда Трампа відмовилася від зустрічі з президентом Порошенко на тлі скандалу з Полом Манафортом. Маломуж зазначив, що Манафорт був радником усіх президентів, а не тільки Януковича.

Американці втомилися і роздратовані недоговороспроможним корумпованим та брехливим керівництвом України. І саме за океаном у Трампа і його команди визрів план або сценарі стимулювати українців до легальної зміни влади, яка погрузла у корупції та брехні: американці діятимуть швидко, жорстко і нестандартно.

На думку М.Маломужа, в США вважають, що процеси, які відбуваються в Україні, ведуть до перезавантаження влади. Прийде потужна команда, яка виведе країну на новий рівень партнерства з Заходом.

“Сказати, скільки пройде часу до цього перезавантаження, складно. Але мова йде про повну зміну влади, в тому числі з огляду на президента. Провідні аналітики інститутів США моніторять ті виклики, які відбуваються в українському суспільстві. Саме ці виклики і приведуть до змін. В іншому випадку буде дестабілізація ситуації в Україні”, — заявив він.

Наразі, у США роблять ставку на громадянське суспільство, яке потерпає від корупції чиновників і тих злиднів, на які їх ці чиновники прирекли. Серед лідерів, які здатні провести процес перезавантаження влади, американці називають екс-голову СБУ Наливайченка. На переконання американських партнерів, він — надійний і перевірений партнер. Примітно, що Наливайченко, на відміну від представників влади, на етапі президентських перегонів утримався від підтримки того чи іншого кандидата. Республіканці, які заявляють про свою підтримку антикорупційним діям Наливайченка, поважають таку позицію.

У Вашингтоні також кажуть, що у Наливайченка, окрім давніх і тісних стосунків з ФБР і ЦРУ, складаються непогані взаємини з православним грецького обряду новим главою адміністрації Трампа Райнсом Прібіусом і кандидатом на держсекретаря Н’ютом Гінгрічем.

Розуміють загрозу, що йде владі від Наливайченка, і в Києві. За дивним збігом обставин, практично в один час із заявою СБУ про перехоплений хакерами план по дестабілізації ситуації в Україні під кодовою назвою «Шатун», бойовики терористичної організації “ЛНР” заявили, що «Наливайченко за підтримки США готують теракт у харківському метро». Таку заяву зробив так званий «міністр державної безпеки» «ЛНР» Леонід Пасічник.

«Міністерство державної безпеки «ЛНР» має інформацію про те, що колишній глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко в даний час веде підготовку до вчинення на початку листопада поточного року диверсійно-терористичного акту в метро міста Харкова. Передбачається, що зазначена версія буде підтримана представниками Сполучених Штатів Америки», — сказав Пасічник.

За словами бойовика, «основними завданнями і метою цього заходу є створення передумов для звинувачення Російської Федерації в дестабілізації ситуації на території України.

«Включився» і заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Георгій Тука, який на своїй Facebook-сторінці заявив, що на футбольному матчі Україна-Сербія в Харкові 15 листопада можуть відбутися провокації. «План Суркова» — не вигадка і не фантазія. Для його реалізації зовсім не обов’язково бути з Кремлем «на связи». Достатньо мати авантюристичну схильність і невгамовну жагу до влади», — зазначив він та додав: «Перша репетиція — матч Україна-Сербія в Харкові 15-го числа. Надто «солодкий момент»: місто Харків наближене до кордону (росіяни своїх не кидають); Сербія демонструє підтримку агресора — Росії (бий ворогів); «геть_тарифи» + «влада_саджає_патріотів» (владу геть)», — додав Тука, закликавши правоохоронців діяти рішуче і не допустити провокацій.

Таким чином, влада вперто, але невміло нав’язує українцям «страшилку» про неіснуючий план Суркова, прикриваючи ним свої провали у внутрішній і зовнішній політиці.

І на останок.

В Києві захурделило, що безумовно є однією з частин плану «Шатун», бо на дорогах повна дестабілізація і відсутність притиральної техніки. Зима прийшла несподівано, як шатун.