Балкани стривожені навчанням за участю Росії

Балкани знову в напрузі — після проведених у жовтні льотно-тактичних навчань «Барс-2016», завтра, 2 листопада, у Сербії розпочинаються двотижневі тристоронні військові навчання «Слов’янське братство» за участю Росії, Білорусі та Сербії.

Навчання пройдуть на військових аеродромах Батайніца і Ковін, а також на полігоні Пасулянська лівада. З російського боку у них візьмуть участь понад 150 бійців Іванівського батальйону повітряно-десантних військ ЗС РФ, три літаки ІЛ-76МД і 50 представників військово-транспорної авіації, з сербського — 300, а з білоруського — 60 військових.

Цікаво, що в рамках навчань Росія випробує нову зброю. Мова йде, зокрема, про мініатюрний БПЛА, — нано-дрон, величиною з бабку (рос. — стрекозу).

Як повідомляють військові аналітики, ці мініатюрні апарати використовуватимуть російські спецназівці. Нано-бабку Росія ще розробляє, але в Сербії вона вперше тестуватиметься в реальних умовах.

Російський БПЛА схожий на норвезький «black hornet», який важить лише 16 грамів, і є на озброєнні британського та американського спецназів. Бабка має відео- і фото камери, може передавати інформацію у реальному часі та у HD форматі.

Нано-дрон є практично безшумним, маневреним і, хоча не має великого радіусу дії, є ефективним у розвідці і ближньому бою. Бабку, ціна якої є відносно низькою, можна використовувати під час антитерористичних операцій. Термін навчання військових керування дроном досить короткий, а в дію він приводиться миттєво.

У Сербію також перекидаються три бойові машини десанту БМД-2, безпілотник «Тахіон», інша військова техніка.

Нагадаю, що у десятих числах жовтня у Сербії пройшли російсько-сербські льотно-тактичні навчання «Барс-2016», участь у яких взяли екіпажі літаків МіГ-29 і гелікоптерів Мі-8 Сербії і Росії. Було здійснено понад тридцять вильотів, під час яких відпрацьовувалися польоти в різний час доби, перехоплення повітряних цілей, ближній повітряний бій тощо.

А перші військові навчання «Слов’янське братство» пройшли минулого року поблизу Новоросійська. Найбільше занепокоєння з приводу навчань виказала член НАТО Хорватія, зокрема під час останнього саміту Альянсу.