Спецоперація «Бурштин»: арешти тривають, незаконний видобуток бурштина – теж

12 вересня слідчі Головної військової прокуратури ГПУ, оперативники Департаменту захисту економіки Національної поліції, ГУБКОЗ СБУ спільно з бійцями підрозділу спецпризначення КОРД затримали ще одного прокурора (м. Сарни, Рівненщна) та двох організаторів незаконного видобування бурштину.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив про завершення основної частини спецоперації. На своєму фейсбуці він написав: «На Рівненщині силами Військової прокуратури, МВС та СБУ завершено основну частину справи по «кришуванні» нелегального видобутку бурштину».

imageimage
Нагадаємо, у липні 2016 року правоохоронці провели спецоперацію по затриманню організаторів «бурштинової мафії». До складу входили перший заступник прокурора Рівнеської області, діючі та колишні працівники поліції, співробітники СБУ, а також представники криміналітету.

Тим часом, за лічені кілометри від кордону з Білоруссю в Рівненській області українські прикордонники виявили нові місця незаконного видобутку бурштину. У Держприкордонслужбі оприлюднили відео, як «старателі» видобувають «сонячне каміння» у 4 місцях поблизу населених пунктів Кухітська Воля, Грицьки та Грані, що за лічені кілометри від кордону з Білоруссю. Відео тут:

https://www.youtube.com/watch?v=QQVZYOh0X7I

Керівник Рівненської обласної організації Руху В. Наливайченка «Справедливість» Анатолій Сидорук всі події, що розгортаються під час спецоперації «Бурштин» називає «показовим маханням шашкою». Адже, впевнений він, поки не приймуть відповідний закон, ситуація не зміниться. Адже всіх показово заарештовують, а результату – нуль. Він зазначив, що влада не хоче боротися з цим на законодавчому рівні, адже він особисто ще у 2014 році через нардепів передавав до Верховної Ради «Закон про бурштин», написаний із залученням українських та польських фахівців. Однак віз і нині там, каже Сидорук.