Чи є Черчіль в українській владі?

Франція абсолютно не хотіла воювати. Не те, щоб абсолютно, тому що як і скрізь, у Франції в 1939-1940 роках теж знайшлися сміливі люди з совістю, але в цілому країна воювати не хотіла зовсім. Уряд хотів воювати ще менше. Всі говорили, що війни не буде.

I1749640275

Франція і Великобританія, як добрі союзники, оголосили війну Німеччині, у відповідь на напад на Польщу. Це було дуже і дуже серйозно, майже так само страшно, як нинішні санкції Заходу проти Росії. Але оголосити війну одне, а воювати — зовсім інше. Воювати союзники не поспішали.
Після півроку «Дивної війни», коли французи практично не стріляли, а німці захопили Польщу, Норвегію, Данію, настала черга Франції, і найсильніша армія світу розбіглася за підсумком кількох коротких боїв.

Київ, вибачте, — Париж, був оголошений відкритим містом, а бандерівський уряд переїхало в Західну Україну, тоб то — у Південну Францію… Оголосили, що війни більше не буде.
Заможні французи зустрічали німців як нових клієнтів своїх м’ясних крамниць, кафе і ресторанів. Дівчатка стріляли оченятами. Газети захоплено розповідали про велику дружбу націй. Біднота сподівалася на німецький порядок і німецькі ж зарплати.

Англійці теж не хотіли війни. Дуже не хотіли. У 1938-му, зрадивши Чехословаччину, прем’єр Чемберлен хвалився у Лондоні, що підписав з Німеччиною «вічний мир». Кричав у трапа літака, що війни не буде…

Але вже через рік, скриплячи зубами, Чемберлен оголосив німцям війну. Воювати, правда, страшно не хотів. Не хотів воювати і англійський експедиційний корпус, ганебно відчаливши з Дюнкерка назад на острови, після того як Гітлер їх притиснувши до моря а потім відпустив.
Гітлер теж не хотів воювати. Більше воювати йому було не потрібно — Європа лежала біля його ніг, а з бриттами він розраховував домовитися. Але тут головним у остров’ян став Черчілль, і все пішло не так…

Черчілль сказав правду. Сказав, що війна буде, і нічого не пообіцяв, крім «крові, поту і сліз». Черчілль змусив англійців воювати, а націю трудитися в ім’я перемоги у війні. Перед загрозою десанту на острови (наступ з Криму), британський прем’єр не став нікому «доручати посилити боєздатність», а просто попередив, що англійці будуть битися за кожен клаптик землі…

Черчілль створив антигітлерівську коаліцію. Черчілль першим підтримав ненависний йому Радянський Союз в боротьбі зі спільним ворогом… Черчилль повернув хід історії назад. Він ніколи не ховав голову в пісок, і не кричав, що війни не буде.

У мене одне риторичне запитання ми встигнемо дочекатися свого Черчиля? Він взагалі у нас є?