IT-сектор в Україні: рабство або майбутнє?

Василь БогдановКиїв, Львів, Дніпропетровськ, Харків і Одеса взяли на озброєння практику IT-хабів. Як правило, такі ініціативи з’являються завдяки приватним особам, у той час як у всіх країнах це практикується з залученням держави. Але наша влада не намагається сприяти розвитку цієї індустрії.

Як повідомляє видання IT Outsoursing News, Україна сьогодні займає 1 місце в Європі за кількістю IT-фахівців. З одного боку — це добре, але все частіше простежується тенденція «витоку мізків» за кордон. А все тому, що замість того, щоб інвестувати в цю галузь і реформувати систему, як це зробили свого часу Індія, Ізраїль або Китай, ми продовжуємо бути рабами західного світу. І чим довше ми будемо затягувати з реформуванням системи, тим більше ми втратимо. І станеться це вже в 2020 році.

На засіданні Ради Міністрів в 2013 році була прийнята декларація про BEPS (план дій ОЕСР) з ініціативи G20, а в липні 2013го стартував план з протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування. У цьому документі прописано 15 важливих кроків, і пункт перший — «Підготовка заходів з питань оподаткування компаній цифрового сектора». Якраз тут були прописані всі найнеобхідніші правила регулювання цифрового світу цивілізованої країни. 5 жовтня 2015 року за керівництвом ОЕСР (OECD) відбувся саміт G20 і ще ряду країн, що підписали план дій. Але Україна була відсутня…

Одним з найважливіших пунктів цього плану був «Multilateral Competent Authority Agreement for the automatic exchange of Country-by-Country reports». Говорячи простою мовою, країни-учасниці зобов’язуються надати звіти про діяльність своїх бізнес груп в усіх країнах, а також впровадити автоматичний обмін податковими даними між країнами-учасниками по захищених каналах. І як ви вже зрозуміли, причиною відсутності нашого підпису на цьому документі став саме цей пункт. Або всім відома корупція на вищих державних посадах: Intraco Menagement, Kitromi Limited i Vincenz Limited. Тому керівництво України вирішило створити «ілюзію роботи» в цьому напрямку, відібравши з 15 пунктів тільки 5 «окремих принципів BEPS», доручивши цей процес досить відомій консалтинговій компанії в світі.

На дворі 2016 рік, а в 2020 всі ці пункти вступлять в силу. І на превеликий жаль, ми втратимо свою унікальну можливість створити конкурентоспроможну продукцію в сучасному світі, перетворившись на країну «обслуговуючого IT-персоналу» для західного світу. Коли у цей час більшість економік країн-учасників ОЕСР (OECD) навчаться робити на цьому гроші.