Цивілізований світ просить в Порошенка припинити тиск на активістів

_DSC1555

Руслан Колєсніков, керівник Секретаріату Руху «Справедливість»

З 1 січня цього року набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб». Його «особливість» — розширення кола осіб, які зобов’язані подавати електронну декларацію. Серед них — громадські активісти, контрагенти установ та організацій, які отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на запобігання та протидію корупції.

Це ще одне свідчення того, що представники влади втомилася від тих, хто заважає їм красти. Посіпаки Президента України нервово шукають, як додати антикорупційним активістам клопоту. І знайшли вихід у їхньому затягуванні в бюрократичну тяганину, а також в залякуванні спонсорів.

Рух В. Наливайченка «Справедливість» завжди стверджував, що зазначені вище зміни не відповідають світовій практиці та є дискримінаційними, адже активісти не є чиновниками. Більш того, влада банально збрехала про закордонний «передовий досвід» держав-членів ЄС та США щодо декларування активістів. Спілкуючись зі знайомими політикам з Естонії, всі в один голос казали, що ці норми є ганебними. Сьогодні ж побачив додаткове підтвердження тому, що Порошенко та його кишенькова фракція БПП зайняли брехливу та лицемірну позицію.

Колєсніков 1 Колєсніков 2Про це буквально прямим текстом заявили посли країн G7. Цитую: «Вимоги щодо Е-декларування для антикорупційних  активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній не відповідають міжнародним зобов’язанням України та кращим практикам, негативно впливають на міжнародну допомогу  та перешкоджають боротьбі з корупцією».

Раніше свої зауваження до Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб» виказала і Венеційська комісія. Більше того, група країн «Великої сімки» рішуче підтримує рекомендації Венеційської Комісії щодо скасування цих вимог та очікує на законодавче врегулювання, що дозволить виконати ці  рекомендації або відкласти застосування закону, до 1 квітня.

Виходячи з чіткої позиції наших західних партнерів, можемо ще раз сказати, що Європа та США зацікавлені в подоланні корупції. Але, судячи з дій влади, можемо також говорити про те, що саме політична БПП-шна банда та інші клептократи зацікавлені в консервації українського корумпованого болота. Тому маю сумнів, що Президент дослухається до думки послів G7 та припинить тиск на тих, хто заважає розкрадати Україну.