Вірус корупції заважає розвитку нації та держави

Дума

Олена Дума, координатор Руху «Справедливість» з екологічних та земельних питань, голова ВП «Рідна Земля»

Реформи, які спостерігає наше суспільство, які схвалюються швидко, навіть попри супротив громадськості, спрямовані на геноцид нашого народу. А ті, які декларуються роками для здорової нації та сильної держави, українці ніяк не дочекаються.

В Коаліційній угоді 2014 року питанням екології та охорони навколишнього середовища присвячений цілий розділ під назвою «XVII. РЕФОРМА СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ДОВКІЛЛЯМ ТА ІНТЕГРАЦІЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ У ІНШІ ГАЛУЗЕВІ ПОЛІТИКИ». Пройшло майже 4 роки. Питання реформування досі залишається актуальним. Більше того, за цей час, після зміни злочинної влади Януковича, в найбагатшому Міністерстві, яке розпоряджається та здійснює контроль щодо використання та охорони національних багатств України, було змінено 5 міністрів. І жодного, до якого б не було питань у спеціально створених антикорупційних та правоохоронних органів.

Схеми з «кіотськими коштами», тіньовий видобуток бурштину, незаконні вирубки та експорт лісу, незаконні погодження зняття шарів грунту з дозволами на злочинні забудови, порушення природно-заповідного законодавства, незаконний видобуток піску і гравію, надання дозволів на будівництво в межах територій водних об’єктів із порушенням Генпланів міст, незаконні анулювання ліцензій у сфері поводження з відходами та незаконні зупинення та видачі спецдозволів на надра — це далеко не повний список. Відомі об’єкти, компанії, гучні прізвища, продовження встановлених схем ще за часів злочинної влади Януковича – все це і є корумпованим монстром, що збагачує окремі групи осіб, а наш народ та державу робить слабкими та бідними.

Потенціал корисних копалин України оцінюється в межах восьми трильйонів доларів. То чому Україна має одні із найнижчих показників у світовому рейтингу, опинившись на 112-му місці зі 149-ти країн?

Рейтинг рівня життя щороку складає лондонський інститут Legatum. У ньому країни розставленні за так званим індексом процвітання, який вираховується за 9 показниками: стан економіки, бізнес, влада, освіта, охорона здоров’я, соціальний капітал, екологія, захищеність та персональна свобода громадян. Саме за цими показниками Рух В. Наливайченка «Справедливість» та ВП «Рідна Земля» працювали більше року. Висновки невтішні: наша країна найбідніша, тому що процвітає корупція. Це головна причина бідності і зубожіння людей, розвалу економіки, відчутності безпеки і справедливості.

photo_amber_20

У надрах нашої країни 20 000 родовищ, 117 видів корисних копалин, 8 290 родовищ, 1 110 об’єктів обліку за 98 видами мінеральної сировини мають промислове значення і обліковуються в державному балансі запасів корисних копалин,  розробляється 3 349 родовищ, 385 розвіданих родовищ паливно-енергетичної сировини,  68 млрд тонн вугілля різних сортів. Усього в Україні нараховується 54 родовища залізних руд, з яких 22 перебувають в експлуатації. За запасами урану Україна на 5-му місці в світі.

Конституція проголошує право власності на природні ресурси Українського народу, який має право на володіння, користування і розпоряджання природними багатствами країни. Держава має забезпечувати захист прав усіх суб’єктів права власності і господарювання і гарантувати рівність перед законом. Порушення прав власників, будь-то держава, громадянин чи юридична особа, зумовлює притягнення винних до юридичної відповідальності — адміністративної, кримінальної, матеріальної.

Ось тут і виникає головне питання: яким чином в державі здійснюється нагляд за правом власності, використання та охороною природних ресурсів? Час від часу в нашій країні анонсуються процеси під назвами «реформування», «ліквідація», «реорганізація»… Та що стоїть за цими словами?

Так, вже після Коаліційної угоди 2014 року, міністр екології заявляв про ліквідацію Державної екологічної інспекції України, пояснивши, «що вилікувати від корупції Державну екологічну інспекцію неможливо».

Unknown

У травні 2016 року Кабмін вже схвалив план по реструктуризації системи державного нагляду в сфері навколишнього середовища. І відповідно до нього, замість Держекоінспекції, мала з’явитися Державна природоохоронна служба. До цього часу, згідно планам реформування мало з’явитися нове відомство, завданнями якого мали стати моніторинг і попередження загроз в сфері екології.

Держекоінспекція відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний нагляд щодо охорони земель та надр.

 

337

Житомирщина

 

«Бурштинова лихоманка», від якої вже багато років потерпає Полісся, завдає непоправної шкоди довкіллю. Розвиток нелегального бізнесу з видобутку бурштину призвів до того, що серед лісів Рівненської, Житомирської та Волинської областей з’явилися піщані пустелі з покинутими копанками, глибина яких іноді сягає 10-ти метрів. Серед екологічних наслідків помпового методу видобутку бурштину — знищення кореневої системи дерев, деградація та знищення родючого шару ґрунтів, заболочення території, зміна рівня ґрунтових вод та балансу вологи в ґрунті. Це яскравий приклад охоронних функцій державного органу.

Лише нелегальний видобуток бурштину призводить до втрат бюджету щорічно майже на 500 млн доларів. І це попри те, що офіційно кожен послідуючий прем’єр-міністр України давав обіцянку: легалізація буде і від продажу ліцензій на видобуток у бюджет буде щороку надходити понад 1 млрд гривень. Тотальна брехня і безвідповідальність у владі. За оцінками ФАО та Світового банку, через вимивання ґрунтів Україна щорічно втрачає 500 млн тонн землі.

1292211111_500x317_1_500x317

Найпоширеною тіньовою схемою для позбавлення громадян України сільськогосподарських земель є емфітевзис (це довгострокове, відчужуване та успадковуване речове право на чуже майно, яке полягає у наданні особі користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб з метою отримання плодів та доходів від неї з обов’язком ефективно її використовувати відповідно до цільового призначення). В останні роки кількість договорів емфітевзису істотно зростає.

Українськими науковцями спільно з експертами Руху «Справедливість» було підготовлено аналіз про суспільну небезпеку використання емфітевзису як інструменту продажу сільгоспземель. Як це відбувається? Договори укладаються більш ніж на 100 років. При цьому, такий договір може бути укладений з іноземцем або іноземною компанією. Селянам за землю дають всю суму єдиним платежем, фактично купляючи її та не сплачуються податки до бюджету. На кінець 2017 року у Реєстрі прав було зареєстровано більше 40 тисяч договорів емфітевзису.

Така ситуація не лише в земельній сфері. Нещодавно, в Конгресі США відбулися слухання про ситуацію в нафтогазовому секторі України і реалізацію плану досягнення Україною енергонезалежності. Основна мета —  розробити спільний план (США — Україна) підвищення енергетичної безпеки України через нарощування обсягу внутрішнього видобутку природного газу і зниження залежності від імпорту з Росії. Тільки на підготовку документа виділено 30 млн доларів, а потенційні інвестиції в реалізацію такого плану можуть перевищити 2-5 млрд доларів.

Але ця допомога, як пише Paris Guardian, може бути заблокована Конгресом до усунення корупційних дій у профільних відомствах. Зокрема, і в Сполучених Шатах  уже вказали на корупцію і попросили правоохоронні та антикорупційні органи усунути (розслідувати) факти, що стали публічними.

Тож здійснюючи реалізацію Антикорупційного плану для України, маємо одну мету – знищити корупцію та повернути довіру суспільства! Ми уже висвітлювали порушення вимог природоохоронного законодавства при будівництві. Внаслідок саме нашого втручання вдалося зупинити ряд незаконних будівництв та захистити мешканців Києва (https://www.spravedlyvist-kyiv.net/single-post/2017/08/30/Як-будівельна-галузь-перетворюється-на-галузь-забруднення-довкілля).

Висвітлювали корупційні схеми посадовців Мінприроди та Держекоінспекції в різних регіонах та наші вимоги і результати боротьби. і надалі продовжуємо нашу активну роботу в захисті довкілля та безпеки держави (https://www.spravedlyvist-kyiv.net/single-post/2017/07/24/МІНІСТЕРСТВО-ЕКОЛОГІЇ-ВБИВАЄ-КИЯНhttps://www.spravedlyvist-kyiv.net/single-post/2017/08/23/Вірус-корупції).

Кругова порука, затягування справ, неприйняття рішень щодо звільнення керівників-корупціонерів регіональних екоінспекцій – нормальне явище для корупційного монстра – Держекоінспекції. Як приклад, звільнення начальника Держекоінспекції Хмельницької області затягнуто вже більш ніж на 2 роки (https://www.youtube.com/watch?v=sgwg6F2Cqgg).

Продовжуємо працювати по всій Україні. Полтавська обласна організація Рух В. Наливайченка «Справедливість» тримає на контролі кричущі факти посадових зловживань (http://www.bagnet.org/news/society/358402/nachalnik-inspektsiyi-tisne-na-pidleglogo-shchob-vin-zakriv-ochi-na-viyavleni-pravoporushennya). Всеукраїнська профспілка «Рідна Земля» буде ретельно відслідковувати трудові конфлікти та захищати права працівників, до яких застосовуються незаконні методи звільнення та залякування. Ми будемо відстоювати права трудового народу.

Рух «Справедливість» спільно з ФПУ «Профспілковий наступ», ВП «Рідна земля», ГО «Комітет по боротьбі з корупцією» разом, захищаючи просту людину найманої праці, її права, честь та гідність, викорінюючи корупцію, зможемо зробити Україну сильною.